Kestävä kehitys - Ekologiset valinnat muodin ympärillä

31.01.2022

Kestävä kehitys on edellytys tulevaisuudellemme. Mitä tapahtuu jos ostamme aina vain uutta? Ekologiset valinnat ovat hyvä ottaa huomioon uusia tuotteita ostettaessa


Kestävä kehitys - Mitä se tarkoittaa?

Kestävä kehitys on monelle tuttu termi ja sitä käytetään jo laajasti, mutta tiedätkö mitä se oikeasti tarkoittaa?

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan sitä, että maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuu jatkuvaa sekä myös ohjattua yhteiskunnallista muutosta, joiden päämääränä on turvata nykyisille sekä tuleville sukupolville hyvät mahdollisuudet elämiseen. Päätöksenteossa ja itse toiminnassa ympäristö, ihminen sekä talous otetaan tasavertaisesti huomioon.

Kestävän kehityksen eri muodot

Kestävällä kehityksellä on neljä eri muotoa, joilla jokaisella on tärkeä rooli tulevaisuuden turvaamisessa.  

  • Ekologinen kestävyys
  • Taloudellinen kestävyys
  • Sosiaalinen kestävyys
  • Kulttuurillinen kestävyys

Egologisella kestävyydellä tarkoitetaan luonnon ekosysteemien toiminnan varmistamista ja luonnon monimuotoisuutta sekä ihmisten toiminnan sopeuttamista siihen niin, että luonnon kestokyky säilyy.

Taloudellinen kestävyys on mahdollista saavuttaa tehokkaalla kierrätyksellä, uusiutuvien luonnonvarojen kohtuullisella käytöllä sekä minimoimalla jätteiden syntyä.

Sosiaalinen kestävyys tarkoittaa, että kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus perustarpeisiin, kuten ruokaan, sananvapauteen sekä koulutukseen.

Kulttuurillisen kestävyyden avulla halutaan säilyttää kulttuuriin liittyvien asioiden, kuten kielten, tapojen ja perinteiden säilyttämistä.

Kestävän kehityksen haasteena pikamuoti

Kestävää kehitystä on haastavaa vaalia kun pikamuotia tuputetaan joka puolelta. Mainoksia uusista vaatteista näkyy jatkuvalla syötöllä ja se houkuttelee ostoksille. Oleko koskaan miettinyt kuinka kuluttavaa pikamuoti on maapallollemme? Uusien tuotteiden valmistus pilaavat vesiä, aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä sekä valtavia jätevuoria.

Tiesitkö, että tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöt voisivat vähentyä jopa 44 %, jos vaatteita käytettäisiin puolet pidempään, sillä tekstiili- sekä vaateteollisuus tuottaa nykyään yhtä paljon, ellei jopa jo enemmän hiilidioksidipäästöjä, kuin laiva- ja lentoliikenne jopa yhteensä.

Kestävä kehitys kierrättämisellä

Kestävää kehitystä voit edesauttaa omalta osaltasi käyttämällä tuotteitasi pidempään. Jos haluat uudistaa vaatekaappisi sisältöä, jolloin kestävän kehityksen kannalta olisi parasta viedä käyttämättä jääneet vaatteesi kiertoon. Sinun käytetty vaatteesi voi oikeasti olla toisen aarre.

Maailmassa on jo tarpeeksi tavaraa, joten miksi et ostaisi jonkun toisen vähän käytettyä tai jopa täysin käyttämätöntä tuotetta kierrätettynä? Joku toinen on kertaalleen ostanut tuotteen täyteen hintaan ja pitänyt sitä hyvänä, jonka jälkeen on päättänyt antaa sille uuden elämän. Ostamalla tuotteen käytettynä, sinä annat sille uuden elämän, sitä on kestävä kehitys.